tornar

LA FONTCALDA

 

La nostra excursió cap a la Fontcalda començarà a Horta de Sant Joan per l’antiga via fèrria que anava d’Alcanyís a Tortosa i convertida ara en via verda. El camí és planer i per ell hi poden passar caminants de tots nivells, ciclistes, genets i persones amb cadires de rodes.

La ruta segueix la conca del riu Canaletes fins al municipi de Bot. Després de Bot, la via travessa una important serralada a través d’antics túnels de ferrocarril, el més llarg dels quals fa més d’un quilòmetre. Així doncs, serà necessari que incloguem una llanterna dintre a la motxilla. Durant el trajecte es gaudeix d'una magnífica vista del riu i el seu entorn; el tram que el segueix, és un dels més bonics de l’excursió, ja que és quan el paisatge es torna més abrupte. El santuari ens apareix davant la vista quan menys ens ho esperem, just a la sortida d'un d’aquests túnels.

 

  

 

Antic balneari i centre de pelegrinatge cristià, situat a 12 quilòmetres al sud de Gandesa, avui és un paratge on excursionistes troben la calma i poden allotjar-s’hi. Allí mateix al marge esquerra del Canaletes hi ha una font termal coneguda popularment com els xorros, d’on brolla l’aigua de propietats minero-medicinals a 25ºC. D’aquí el nom de Fontcalda. Aquestes aigües contenen clorur, carbonat càlcic, sulfat de magnesi i clorur sòdic, és per aquest motiu que van ser explotades amb finalitats terapèutiques des del segle XVIII. Es coneix que aquest indret ja va estar ocupat per cavallers del orde del Temple, que provenien del Castell de Miravet i hi feien estada. I a darreries del segle XIV, començaments del segle XV, s’hi van instal·lar uns religiosos trinitaris, possiblement vinguts de Tortosa. Al cap dels anys van abandonar l’indret per resultar massa aïllat. No va ser fins el segle XVIII, es van endegar les primeres obres comunitàries del balneari. A meitat del segle XIX, el lloc ja comptava amb quatre edificis i un total de 52 cambres per a hostatjar els banyistes o a la gent que hi acudia per a fer cures de salut. Ara hi ha un hostal, i també un alberg i espais d’acampada.

 

 

 

Una esplanada amb barbacoes i taules i bancs d’obra, on la gent que hi va en romiatge hi poden cuinar a la brasa i menjar. De les instal·lacions de la Fontcalda se’n fa càrrec un patronat format per veïns de Gandesa. Tot i que es diu que des de els segles XIV o XV ja es venerava la imatge de la Mare de Déu de la Fontcalda, el santuari erigit en el seu honor data de l’any 1753. És un edifici d’estil neoclàssic d’una sola nau amb volta de canó. Al altar major hi ha unes pintures, obra d’ En Josep Lahosa. A la vora mateix d’aquest espai es troba el congost que forma el petit riu Canaletes. Hi ha un camí que el voreja i un petit pont que hi passa per sobre. Aquest, és un espai ideal per a viure uns dies de ple contacte amb la natura.